FELLER OG FANGST METODER

På denne siden vil det komme  tips og råd, bilder og tegninger av feller og fangstmetoder man har gode erfaringer med.

Denne siden blir fortløpende oppdatert...


REVEFELLE (TUNNEL)

På bildet ser du en tunnelfelle til rev, med innganger på begge endene.


De erfaringer vi har gjort oss er, jo større fellen er jo bedre fanger den.
Fellen må være solid. Bruk gjerne borklednings bord, men pass på at bordene ligger tett i tett, slik at reven ikke får mulighet å gnage seg ut.
Om du vil bruke netting, må den være kraftigere en vanlig hønsenetting.

Det viser seg at reven som oppholder seg nært hus og folk er lette å lure inn i båsen, mens reven som oppholder seg på fjellet, skog og mark langt borte fra folk er veldig på vakt for nye ting i terrenget den farter i.
 Det har vist seg at det kan gå 1 til 2 mnd før den begynner å nærmer seg fellen.
På ny snø kan man se at den nærmer seg fellen uke for uke, den vet at det er mat der men er veldig på vakt.
Vær tålmodig den kommer til slutt. Observer fellen på avstand, lag evt et flagg/plate med sterk farge som spretter opp når fellen er utløst.

Er reven av den vanskelige typen, kan det være lurt å lage utløser mekanismen som en trampeplate inni fellen.

Den første tiden kan det være greit å bare ha fellen låst i åpen stilling med mye åte inni uten å spenne den opp, dermed slipper du å røkte den hver dag.
Når du ser reven har vært der og er blitt trygg på at fellen står i terrenget, kan du spenne den opp og begynne å røkte den hver dag.


SMÅLANDSK REVEFELLE

Dette er enkel og god revefelle som  fungerer godt i næreheten av bebyggelse men også utenfor bebyggelse men da erfaringsmessig i en litt større variant.
Bruk netting i den enden som åten ligger på, slik at reven ser igjenom fellen når den er åpen.

Kan med fordel lages en plate med sterk farge på enden av utløser armen slik at fellen kan ses til på avstand.

KOMBIFELLEN (Rev og kråke)

Dette er en smart felle for både rev og kråke.

Kråkene tiltrekkes ofte våre revebåser, og revene hvet at der det er kråker der er det mat. Hvorfor ikke derfor utnytte dette..
Den ene delen for kråke den andre for rev.

Husk at det skal være mat og vann i kråkedelen til en hver tid.

Rotte eller musefelle kan med fordel brukes til utløser mekanisme til revebåsen.

Kråkedelen lages i prinsipp som den Norske kråkefellen.

NORSK KRÅKEFELLE

Denne kråkefellen fanger meget bra, bare man er nøye på hvordan man røkter den.

Når du skal røkte fellen, gjør det etter det er blitt mørkt.
Sett fellen på en plass som det ikke ferdes folk og hunder i nærheten av den.

La det være to kråker igjen i fellen slik at de lokker til seg andre kråker, disse lokke kråkene må ha til en hver tid mat og drikke inne hos seg.

Jakter du ikke selv elg, ta kontakt med elgjegere å få slakte avfall som du kan legge inne i fellen som åte.

KRÅKEFELLE ENKEL TYPE

Kråkefelle som er enkel og lage og flytte imellom til andre lokaliteter.

Fordelen er mobilitet,men fanger ikke mange i gangen.

Bruk exstra tyngde på fall lemmen.

DE VANLIGSTE JAKTFORMENE ETTER REV.


For å jakte/fange rev må du være fylt 16 år ha avlagt jegerprøven og betalt jegeravgift. Innhenting av tillatelse av grunneier er også nødvendig.

På denne siden vil jeg liste opp de mest vanlige jaktformene etter rev.

 

LOKKEJAKT: Har i de siste blitt veldig populært, dette er det nok mange grunner til men har nok sin største fordel med at man er mer mobil (man sitter gjerne ikke lengre en 25 min på vær post).  For å lykkes med lokkjakt må man ha en vis trening, men de fleste mestrer dette ganske kjapt. Det finnes flere varianter lokk å få kjøpt. Reven lar seg lettest lokke når den er mest aktiv, det vil si morgen, kveld og natt. Stikkord her vil være, terreng, kamuflasje, vær og vind.

 

SMYG OG SPORING: Reven beveger seg ofte over store områder i løpet av en dag, så mye som 10 km er ikke uvanlig. Ved denne form for jakt tar man utgangspunkt i revens vandringsmønster og følger den på nysnø. Spesielt under fine forhold med lite vind og klart vær, stoler reven på sine sanser og kan gå til ro, det er da du som jeger kan smyge deg innpå. På denne type jakt blir kikkerten brukt flittig. Det sier seg selv at jakt på skare og ved dager med mye snøfall ikke er egnet.

 

ÅTEJAKT: Denne formen for jakt på rev er nok den mest brukte, den krever noen forberedelser men er absolutt en spennende jaktform. Den eneste bakdelen med denne jakten må være at det kan bli mange våken netter for jegeren, men spennende og artig er det. Snakk med elgjegere om å få slakteavfall som du kan bruke til åte. Strø også noe pellets av hundefor rundt om kring, det hjelper til å holde reven opptatt og innenfor skuddhold.

 

FELLEFANGST:  Reven sies å være det lureste dyret i skogen, det kan så være, men med litt forarbeid får man reven inn i fella til slutt. Sett fellen med åtet ut tidlig, slik at reven venner seg til at denne nye tingen er kommet i terrenget dens. Ved bruk av revebås nær tettsteder, lar den seg som regel lett "lokke" inn i båsen, dette fordi den er vant med at ting er i forandring. Utfordringen starter egentlig med utsetting i skog og fjell, her går det gjerne mange mnd før den stikker snuten innenfor fella. Det har vist seg under vår predator kontroll at feller av standard type fungerer bra i tettsteder men at man bør gå opp noen hakk på størrelsen om den skal brukes i skog og fjell, for å fange godt. Vis man skal neve en bakdel med revebås, må det være at den blir noe tung å håndtere for gjenbruk en annen plass.

 

JAKT ETTER REV MED HUND: Når man jakter med drivende hund setter man ut poster og håper hunden får reven forbi en av postene. Hunden loser reven fremover. Om hunden driver veldig raskt vil reven kunne gå i hi. Man har nok best ut nytte av denne jaktformen om man har både drivende hund og hi hund. Dette er en Fantastisk spennende jakt form.

 

VÅPEN: Haglen egner seg best på hold under 25 meter og under forhold som krever raske skudd.                                      Rifle har den fordelen at man kan skyte på lengre hold.         Drilling og kombi er nok det våpenet som egner seg best til jakt på rev, siden man har begge mulighetene.

 

BEHANDLING AV SKINN: Når man jakter rev ville det være dumt å ikke ta vare på det fine skinnet, det kan for eksempel være fint å ha på hytte veggen eller man kan lage div klesplagg. Som regel begynner man beredningen av reven ved endt jakt, men mange foretrekker å fryse reven, for så å tine den senere, når man har flere dyr.

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

marius lilleby | Svar 02.12.2011 20:17

fine Bilder som forklarer en god del:) tusen takk for det :) vi skal lage en forenklet kråkefelle i kveld og sette ut. håper det blir fangst,

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.01 | 14:31

Hei .
Kan eg få kjøpe teikning av revebås tunellfelle hos deg ??

...
29.03 | 17:23

Har dere GS-tisper som er ferdig jagttrente til salgs?

...
12.05 | 12:18

Hei jeg er veldig intresert i å kjøpe meg en gordon setter å lurer på om dere har valper eller planlegger noen valper i nermeste fremtid?

...
29.11 | 21:24

Gratulerer med 1års dagen i går alle unghundene -kull 2012

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE