SNØREKJØRING SOM TRENING

Om vinteren bruker jeg å la hundene trekke meg på ski, spark eller så får hundene lov å trekke ungene på akebrett, dette synes de er kjempe artig.. dette er God trening for hunden + at hunden får være med på de aktivitetene som familien driver med om vinteren, dette skaper kontakt som du vil få igjen for under jakten.

Fordelene er mange når det gjelder snørekjøring med hund.

Det er ikke så mye utstyr du trenger. For ca 1000 kr har du det meste.
Først og fremst må du gå til innkjøp av noen gode seler til hunden som passer den, deretter er det kjekt å ha et belte til deg selv og band med strikk, for å ha mellom dere.

Før du setter igang med snørekjøring med hunden er det en del ting du bør ha tenkt igjenom.

# Sikkerhet (feks: ikke stålkanter på ski. Biler og andre personer i nærheten)

# Belastning (Ikke overbelaste hunden)

# Vis hensyn til andre personer i løype eller på vei.

# Vann  ( pass på at hunden får i seg nok vann, da slipper den å snappe snø i fart)

# Er det kaldt bør du være forsiktig med å belaste  hundene. Er det

under -15 grader ville jeg tatt turen en annen dag.
Unghunder 12-18 mnd: I denne alderen vil hunden være full av iver og pågangsmot men her bør man vise litt forsiktighet, se hunden ann.. Jeg vil ikke ha begynt å latt hunden trekke  før etter den er fylt 12-13 mnd, da med bare liten belastning i begynnelsen. Selv om hunden virker fullt ut utviklet er den ikke det.


Voksne hunder 18 mnd + : Har man ikke latt hunden trekke  noe særlig tidligere begynner man noe rolig de første gangene.
Hundene kommer fort i form og fårstår som regel snørekjøringen fort.
I denne alderen kan du legge opp til flere økter pr dag, om du ønsker det.

Gamle hunder 10 år +:  Her må man som eier ta hensyn til at hunden ikke er ung lenger. Se hunden ann på hvordan farten skal være og legg opp treningen deretter.

Lykke til!TRENING AV HUND PÅ FJELLRYPEFjellrype jakt er perfekt til trening av fuglehund siden man får trent mange ting samtidig, når det gjelder praktisk jakt med hund. Ung hund så vel som erfaren hund, da bare med noen forskjeller på trenings detaljer. Spesielt når skogrype, orrfugl og tiur bestanden er lav.

Ung hunden i band:    trening av respektering av at fugl flyr opp, med sitt ordre, samt tilvenning skudd, hunden vil se at fuglen letter og så detter ned, her er det veldig viktig å beholde roen og ikke sette hunden etter fuglen, før man merker at hunden har roet seg heilt. Fuglen er død, den drar ingen sted, konsentrer deg om hunden! Har du ikke trent grunnleggende apport trening på hunden hjemme, slipp ikke hunden frem de første gangene, sett hunden igjen eller gå rolig frem begge to, dette for  ikke ause opp hunden og la han tro at han ved en senere anledning kan kjøre på og hente. (Knall apportør). Man vill etter noen repetisjoner få en harmonisk glad hund som respekterer at fuglen letter.

Hunden vil også forstå etter noen turer at det ikke blir noe fugl i sekken uten at far/mor er ved siden av den og feller fugl, så den kan få denne deilige varme rypen i kjeften. Det er jo dette som er hele kjernen med det å jakte med hund, jakte sammen mot et felles mål som et team.

 

Den erfarne hund uten band:  Fjellrypejakt med den erfarne hund går mer på pirk, her lar du hunden gå fri ved fot og slår hardt ned på evt unoter. Nå går treningen ut på mer samarbeid, jobbe som et team og her har du mulighet til å spesialisere apporten. Hunden skal være komplett rolig ved oppflukt. Igjen la hunden få roet seg ned før den får apportere. Hunden lærer seg fort på kroppsspråket til far at nå skjer det noe snart, og du vil kanskje oppleve at din håpefulle begynner å avansere frem samens med deg, fri ved fot, LIVET ER HÆRLIGJ

 

Det er en fordel at hunden mestrer: Sitt, innkalling og en grunnopplæring i apport før man starter med denne trening.

(Men så har vi de som ikke stiller så strenge krav til hunden…. Tja da er det bare å komme seg opp på fjellet å kose seg, men det må nevnes at Fjellrypa ikke trykker for hunden så da vil det være mange fine hvite prikker på himmelen.)

Samhørighet i forskjellige miljøer og det at hunden får være med, sørger for at hunden blir mer kontakt søkende og forhåpentlig vis ikke går så stort, dette får du igjen når du beveger deg på skogfugl jakt i tett vokst skog.

Til slutt vil jeg nevne at vi på denne breddegrad ikke har særlig utnytte av for stor gående fuglehunder, her er det Kontakt som gjelder for å få noe utbytte, og for kritikerne av jakt med stående fuglehund er det bare en ting å si,” rypa er mer spennende for oss i livet” vi trener og trener for å få den ultimate fuglehund, ikke for å skyte flest ryper men for å se hva vi har brukt alle de hundre timene på, det er mange ting som skal klaffe før fuglen er i sekken,  og om vi skulle være så uheldig å skade fuglen i et skjevt skudd, ja da finner vår gode venn den skadeskutte, slik at den slipper lidelser og til slutt ender som mat i en sulten reve kjeft.     

 

TRENING AV HUNDEN PÅ SOMMEREN

Sykkeltrening er i mitt hode god trening både for hund og eier i båndtvangsperioden, og ellers når hunden ikke kan være løs på fjellet.

Grusvei:
Selv om at de fleste tettstedene har asfaltert veiene, finner man grusveier her og der, oppsøk disse og sykkle med hunden.
 Asfalt er ikke å anbefale da dette er et nokså hardt underlag som gjør at man får unødige harde slag på skuldrene til hunden og potene slites fort ned.

Når på dagen:
Ungå den varmeste tiden på dagen til sykkling med hunden.
Morgen og kveld er perfekt.

Vann:
Ha med en flaske vann, og vann ofte.
 Oppsøk gjerne ett kjern der hunden kan få seg en dukkert.

Utstyr:
Du kan bruke uansett type sykkel, men jeg har erfart at det kan lønne seg å ha en av typen offroad.
 Jeg bruker selv en springer på sykkelen,denne koster ca 300 kr.
  Du kan også feste hunden til styret slik at hunden springer forran,men dette annser jeg som mere utsatt for uhell.
 Kjøp hunden en sykkelsele om du ikke har en slik.
Kilometer teller er kjekt å ha på styret, da har man kontroll på tilbakelagt distanse.
Husk hjelm til deg selv!!Unghunder 9-18 mnd: I denne alderen vil hunden være full av iver og pågangsmot men her bør man vise litt forsiktighet, se hunden ann.. Selv om hunden virker fullt ut utviklet er den ikke det.
Ikke lange turer!

Voksne hunder 18 mnd + : Har man ikke sykklet noe særlig med hunden tidligere begynner man noe rolig de første gangene.
Hundene kommer fort i form og fårstår som regel sykklingen fort.
I denne alderen kan du legge opp til flere økter pr dag.

Gamle hunder 10 år +:  Her må man som eier ta hensyn til at hunden ikke er ung lenger. Se hunden ann på hvordan farten skal være og legg opp treningen deretter.

Lykke til!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.01 | 14:31

Hei .
Kan eg få kjøpe teikning av revebås tunellfelle hos deg ??

...
29.03 | 17:23

Har dere GS-tisper som er ferdig jagttrente til salgs?

...
12.05 | 12:18

Hei jeg er veldig intresert i å kjøpe meg en gordon setter å lurer på om dere har valper eller planlegger noen valper i nermeste fremtid?

...
29.11 | 21:24

Gratulerer med 1års dagen i går alle unghundene -kull 2012

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE